Călătoria interioară – partea a treia – sensul vieţii

În fiecare zi, noi, oamenii, ne legăm libertatea cu miez banal, când ar trebui să aprindem coaja din noi. Înrobirea e baba ştirbă. Libertatea e frumusețea din noi înșine. Schimbarea e benefică și trebuie să o salutăm la fiecare călătorie din noi.
Este un fapt că noi, ca oameni, avem tendința de a atrage ceea ce proiectăm. Oriunde te duci, fă-ți un obicei să proiectezi un sentiment pozitiv de dragoste, fără discriminare. „Proiectul iubire de sine” în acest fel vă ridică energia vibrațională, făcându-vă mai deschişi, pozitivi și atractivi pentru ceilalți.

Bucuria şi fericirea de durată vin din trăirea vieţii într-un mod plin de sens şi de scop. Atunci când ştii că ceea ce faci tu contează sau are un sens, vei avea sentimentul împlinirii şi bogăţiei.

De cele mai multe ori, lucrurile care dau sens vieţii sunt în faţa noastră. Cum ar fi să ne privim viaţa cu alţi ochi? Să ne reamintim de lucrurile bune din viaţa noastră sau să reanalizăm şi să nu ne mai complacem într-o anumită situaţie.

Multe studii au arătat că starea de sănătate e legată de găsirea unui sens în viaţă. Printre beneficii asociate cu descoperirea sensului vieţii se numără:

 1. abilitatea de a-ţi schimba percepţia de la nefericire la fericire
 2. îmbunatăţirea sănătăţii mentale
 3. creşterea stimei de sine
 4. găsire unui sens al vieţii – crearea unei poveşti coerente
 5. creşterea imunităţii

A avea un rost în viaţă îţi oferă şi „DE CE-UL” pentru care faci ceea ce faci. Atunci când ştii că viaţa are un sens îţi este mult mai uşor să înfrunţi greutăţile şi să treci peste obstacole. Povestea ta este cea care îţi defineşte rolul, cea care te face să conteze cu adevărat CINE EŞTI şi CE FACI.

Când ai o viaţă cu sens, ai şi o direcţie. Ştii care îţi este drumul, ştii cine eşti. Tu eşti cărarea, iar când drumul devine mai important decât destinaţia, viaţa ia o altă întorsătură. Obiectivele au rolul lor, dar calitatea pe care o aduce viaţa, scopul, contribuţia ta, te vor ajuta să aduci mai mult sens vieţii tale.

Care e drumul tău? Cum îl găsești? Nu e simplu. Dar ce pretuiești cel mai mult? De ce pretuiești acele lucruri? Răspunsul la aceste întrebări te vor ajuta să găsești mai mult sens și scop în viața ta. Lucrurile pe care le preţuim cel mai mult, cele care sunt cele mai importante – sunt prioritatea după care ne stabilim nevoile. Preţuim iubirea, familia, cinstea, adevărul, bunăstarea, distracţia, sănătatea, siguranţa, dar cu cât suntem mai aproape de valorile cu care rezonăm, cu atât devine mai simplu să trăim autentic.

Cum găseşti magicul?

Analizează-ţi viaţa şi observă când ai trăit senzaţia de împlinire şi sens. Notează de la 1 la 10 cât de mult sens ai găsit în fiecare dintre aceste aspecte ale vieţii:

 1. Cu partenerul tău
 2. Cu familia
 3. Cu prietenii
 4. În carieră, la slujbă
 5. Când te-ai implicat într-o activitate de recreere (hobby)
 6. Când ai încercat să-ţi echilibrezi bugetul, plătind facturile
 7. În natură
 8. Acasă
 9. În viaţa spirituală
 10. În singurătate, tu cu tine
 11. Când ai făcut o faptă bună

Dobândim sensul vieţii din mai multe surse. Valorile şi nevoile noastre se schimbă odată cu trecerea timpului. Ceea ce preţuim este diferit într-un anumit domeniu faţă de alt domeniu, dar le putem integra în viaţa noastră.

Şi-acum puneţi următoarele întrebări:

 1. Dacă ar fi să îţi doreşti ceva, acum, ce anume ţi-ai dori?
 2. Care este pasiunea ta?
 3. Care sunt lucrurile pe care le aperi cu vehemenţă?
 4. Care e cel mai rău mod în care te poate trata cineva?
 5. Pentru ce apelează oamenii la tine?
 6. Ce preţuieşti la tine cel mai mult?
 7. Care e lucrul pe care îl iubesc prietenii, familia, partenerul, la tine?
 8. Îţi aminteşti de vreo experienţă care te-a bucurat şi ţi-a oferit o stare de beatitudine? Scrie unde, când, cine sau ce, şi mai ales ce faceai atunci… .
 9. Care e sensul vieţii mele? Ia o foaie şi scrie tot ce îţi trece prin minte. Când scrii, fii focusat şi atent dacă simţi la un moment dat o emoţie puternică şi pune un X, ca să poţi reveni mai târziu la ea. Apoi fă o pauză. Fă-ți o cafea, pune muzica preferată și fii un om fericit. Nu-ți trebuie lucruri complicate pentru o fericire sinceră… şi zâmbeşte. Zâmbeşte şi bucură-te de tot ceea ce te înconjoară. Lasă-te purtat de a fi tu însuți, și zâmbește golit de regrete. Găseşte-ţi echilibrul prin zâmbet.

Acum ai o mulţime de informaţii care contează pentru tine, despre ceea ce e important. Este ceva care te-a surprins? Care dintre răspunsuri – dacă au existat – a provocat o reacţie emoţională?

Lasă un răspuns

Înapoi sus
%d blogeri au apreciat: