Ce face un sexolog? Ce înseamnă sex-terapia?

Sexologia este știință interdisciplinară care se concentrează pe diverse aspecte ale comportamentului sexual și a sexualității umane, inclusiv dezvoltarea sexuală, relațiile, actul sexual, disfuncția sexuală, bolile cu transmitere sexuală și patologii precum abuzul sexual asupra copiilor sau dependența sexuală.

Discuția și studiul sexualității umane au existat dintotdeauna, de la seria poetică romană Arta dragostei  până la Kama Sutra. 

Sexologia a devenit un domeniu oficial de cercetare științifică la mijlocul anilor 1800. Unele lucrări timpurii considerate a fi rădăcinile studiului sexologic includ un studiu francez asupra prostituatelor pariziene publicat de Alexander Parent-Duchatelet în 1837  și unul dintre primele studii despre homosexualitate și bisexualitate publicate de psihiatrul german Richard Von Krafft-Ebing în 1886.

Studiile de sexologie au schimbat modul în care înțelegem sexul, genul și relațiile. Aceste studii timpurii au condus la crearea de terminologii pentru a ne exprima dorințele și identitățile cele mai interioare, iar cercetările moderne continuă să rescrie și să extindă această înțelegere.

Ce face un sexolog?

Unii oameni cred că sexologii și terapeuții sexuali sunt una și aceeași. În timp ce un număr de sexologi aleg să urmeze o carieră de terapeut sexual (cu alte cuvinte, lucrează direct cu pacienții într-un cadru clinic), alții explorează cariere precum cercetător sexual, educator sexual sau activist în politici publice.

Un sexolog este un specialist în domeniul sexologiei, care, ca parte a pregătirii sale, este bine informat în diferite aspecte  ale sexualității umane, de la dezvoltarea sexuală normală la orientarea sexuală, dinamica relațiilor sexuale și disfuncțiile și tulburările sexuale, cum ar fi  disfuncție erectilă, ejaculare prematură, probleme de dorință sexuală și anorgasmie.

Un terapeut sexual ajută persoanele cu probleme sexuale

Terapeuții sexuali sunt consilieri calificați, medici sau profesioniști din domeniul sănătății care au făcut o pregătire suplimentară pentru a ajuta persoanele cu probleme legate de sex.

Ce este terapia sexuală?

Terapia sexuală este un tip de terapie prin vorbire, concepută pentru a ajuta indivizii și cuplurile să abordeze factorii medicali, psihologici, personali sau interpersonali care afectează satisfacția sexuală.

Scopul terapiei sexuale este de a ajuta oamenii să treacă peste provocările fizice și emoționale pentru a avea o relație satisfăcătoare și o viață sexuală plăcută.

Disfuncția sexuală este frecventă. De fapt, 43 la sută dintre femei și 31 la sută dintre bărbați declară că se confruntă cu un anumit tip de disfuncție sexuală în timpul vieții. Aceste disfuncții pot include:

 • disfuncție erectilă
 • libidoul scăzut
 • lipsa de interes
 • ejaculare prematură
 • încredere scăzută
 • lipsa de răspuns la stimul sexual
 • incapacitatea de a ajunge la orgasm
 • libidoul excesiv
 • incapacitatea de a controla comportamentul sexual
 • gânduri sexuale tulburătoare
 • fetișuri sexuale nedorite

O viață sexuală împlinită este sănătoasă și naturală. Intimitatea fizică și emoțională sunt părți esențiale ale bunăstării tale. Când apare disfuncția sexuală, viața sexuală împlinită poate fi dificilă.

Terapia sexuală vă poate ajuta să vă reformulați provocările sexuale și să vă sporiți satisfacția sexuală.

Cum funcționează terapia sexuală?

Terapia sexuală este ca orice tip de psihoterapie. Se tratează afecțiunea/ problema vorbind prin experiențele, grijile și sentimentele tale.

Împreună cu terapeutul, elaborați apoi mecanisme de coping pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți răspunsurile în viitor, astfel încât să puteți avea o viață sexuală mai sănătoasă.

În timpul întâlnirilor inițiale, terapeutul va vorbi fie doar cu tine, fie împreună cu partenerul. Terapeutul este acolo pentru a vă ghida și a vă ajuta să vă procesați provocarea actuală:

 • Terapeutul nu este acolo pentru a lua partea unei persoane sau pentru a ajuta la convingerea cuiva.
 • De asemenea, toată lumea își va ține hainele pe ea!!! 🙂 Terapeutul sexual nu va avea relații sexuale cu nimeni şi nici nu va arăta cuiva cum să facă sex.

Fiecare sesiune de terapie este confidențială. 

Un terapeut sexual vă va asculta descriindu-vă problemele și va evalua dacă cauza este probabil psihologică, fizică sau o combinație a celor două.

Sesiunile durează de obicei 30 – 50 de minute. 

Lasă un răspuns

Înapoi sus
%d blogeri au apreciat: