Cum să-i facem pe copii să adore legumele şi fructele

Una dintre cele mai dificile sarcini pentru părinți este să-i facă pe cei mici să mănânce suficiente legume. Lupta dintre copii și legume este de lungă durată, fără nicio soluție practică disponibilă. Copiii preferă întotdeauna sandvișurile și prăjiturile, decât mazărea și morcovii. Dar suntem conștienți de faptul că nu există nimic mai hrănitor și mai sănătos decât legumele colorate. Bogate în antioxidanți, fibre și minerale, legumele vă protejează copilul împotriva bolilor cronice mai târziu în viață. Acest lucru este important să le inspiraţi copiilor obiceiuri bune de a mânca legume.

Potrivit cercetării publicate în American Journal of Clinical Nutrition, adevăratul truc pentru a-i face pe copii să mănânce mai multe legume este să le repete. Dacă copiilor tăi nu le plac legumele, întrerupeți-le pentru ceva timp. Din nou, după o săptămână, încearcă o nouă rețetă și fă-i să guste. Expunerea acestora la noul gust crește șansele de a-i determina să le mănânce. Cercetătorii au concluzionat acest lucru după ce au analizat mai multe studii care au întocmit lista de strategii pentru a-i face pe copii să mănânce legume. Puteți folosi acest truc încă din perioada prenatală pentru rezultate mai bune. 


În medie, copiii mici ar trebui să mănânce 1-2 căni de legume pe zi.

Expunerea repetată este o modalitate de a-i familiariza pe copii cu legumele noi, dar, în afară de aceasta, a le povesti beneficiile consumului de legume îl poate determina și pe copilul tău și pe copiii care merg la școală să le încerce. Copiii care aparțin acestui grup încep să înțeleagă lucrurile, așa că atunci când le spui care sunt beneficiile consumului unui anumit aliment, există șanse mari să încerce. Spune-le că morcovii sunt buni pentru ochi, spanacul îi poate face mai puternici, ca şi Popeye Marinarul 🙂 și lucruri de genul acesta. De asemenea, puteți face mâncăruri noi folosind aceleași legume pentru a ajuta la dobândirea gustului acestora. Pe lângă aceasta, puteți încerca și să le oferiți recompense non-alimentare atunci când își arată dorința de a încerca legume. Aceste trucuri sunt cu adevărat eficiente și vă pot ușura sarcina.


Câteva sfaturi:

1.Majoritatea copiilor mici trec prin faze în care vor să mănânce același lucru zi de zi. Nu trebuie încurajat un astfel de comportament. Servirea unei varietăți de alimente, inclusiv legume, îl va încuraja pe copilul tău să fie mai flexibil atunci când îi este foame.

2.Dacă la început nu reușiți, încercați și încercați din nou. Cu răbdare, veţi reuşi. Studiile au arătat că poate fi nevoie de 10 sau mai multe încercări înainte ca un copil să accepte un nou aliment. Încercați să serviți o porție mică, astfel încât să fie mai puțin copleșitor sau luați în considerare asocierea legumelor cu ceva ce știți că îi place. Fiţi creativi!

Exemplu: Un smoothie de banane, mere şi morcovi ori spanac.

3.Evitați cicălirea, forțarea, târguiala sau mituirea. Toate aceste tactici creează lupte pentru putere și sunt sortite eșecului pe termen lung. Lăsaţi copii să aleagă singuri legumele şi încurajaţi-i să le încerce. Menține starea de spirit optimistă în timpul mesei.

4.Luați masa împreună în familie și lăsați-vă copilul să vadă cum savuraţi o varietate de alimente hrănitoare. De asemenea, copiii mici sunt mai predispuși să mănânce ceea ce mănâncă semenii lor, așa că nu ezitaţi să căutați oportunități în care să poată mânca sănătos cu prietenii.

5.Încercați să faceți o față vegetală (cum ar fi ochi de castraveți, nas de roșii, gura de fasole verde și păr de morcov mărunțit). Cu cât masa este mai creativă, cu atât este mai mare varietatea alimentelor pe care le mănâncă copiii. Faceţi clătite cu față zâmbitoare și daţi alimentelor nume funny. (Buchetele de broccoli sunt „hrană pentru dinozauri”). Încercați să serviți legumele cu iaurt sau stropite cu brânză ori tot felul de sosuri/topping-uri.

6. Distrează-te cu copilul tău în bucătărie. Dacă copiii tăi se implică în alegerea sau pregătirea meselor, ei vor fi mai interesați să mănânce ceea ce au creat. Du-i la magazin și lasă-i să aleagă produse pentru tine. Dacă sunt destul de mari, permiteţi-le să taie legumele și să le amestecați într-o salată.

Jucaţi tot felul de jocuri în care copilul să înveţe cât mai multe nume de legume şi de fructe.

Mulți copii întorc nasul de la legume. Important e să nu renunţaţi – cu timp și răbdare, chiar și cei mai pretențioși pot găsi anumite legume care le plac (și câteva chiar le iubesc!).

Un lucru este important de reținut atunci când serviți fructe și legume proaspete: legumele crude și fructele tari pot fi un pericol de sufocare pentru copiii mici. Asigurați-vă că le gătiți bine și le feliați subțiri sau tăiați-le în bucăți suficient de mici, astfel încât să nu fie un risc de sufocare .

Lasă un răspuns

Înapoi sus
%d blogeri au apreciat: