Este dragostea o boală mintală?

Adevărul neplăcut este că îndrăgostirea este, în anumite privințe, imposibil de distins de o patologie severă. Schimbările de comportament amintesc de psihoză și, din punct de vedere biochimic, dragostea pasională imită îndeaproape abuzul de substanțe. Apărând în serialul BBC Body Hits pe 4 decembrie 2002, Dr. John Marsden, șeful Centrului Național Britanic pentru Dependență, a spus că dragostea creează dependență, asemănătoare cu cocaina și viteza. Sexul este o „capcană”, menită să lege partenerii.

Helen Fisher de la Universitatea Rutger sugerează un model în trei faze de îndrăgostire. Fiecare etapă implică un set distinct de substanțe chimice. BBC a rezumat-o succint și senzațional: „Evenimentele care au loc în creier atunci când suntem îndrăgostiți au asemănări cu bolile mintale ”.

Mai mult decât atât, suntem atrași de oameni cu același machiaj genetic și miros (feromoni) ca părinții noștri. Dr Martha McClintock de la Universitatea din Chicago a studiat atracția feminină pentru tricourile transpirate purtate anterior de bărbați. Cu cât mirosul semăna mai aproape cu al tatălui ei, cu atât femeia devenea mai atrasă și mai excitată

Totuși, spre deosebire de concepțiile greșite predominante, dragostea se referă în principal la emoții negative. După cum a arătat profesorul Arthur Aron de la Universitatea de Stat din New York la Stonybrook, în primele întâlniri, oamenii interpretează greșit anumite indicii și sentimente fizice – în special frica și fiorul – ca fiind (îndrăgostire). Astfel, contraintuitiv, persoanele anxioase – în special cele cu gena „transportator de serotonine” – sunt mai active sexual (adică se îndrăgostesc mai des).

Şi, totuşi… 🙂

Efectele pozitive ale iubirii asupra sănătății mintale

Dragostea este profundă, semnificativă, complexă și simplă. Este una dintre cele mai frumoase emoții care pot fi trăite de două persoane.

A fi îndrăgostit este, fără îndoială, un sentiment emoționant. Când mușcă insecta iubirii, te lasă slăbit în genunchi, cu fluturi în stomac și inima pompând puțin mai repede.A fi îndrăgostit inundă creierul cu substanțe chimice și hormoni care produc sentimente de plăcere, obsesie și atașament. 

* 3 moduri în care dragostea îți afectează creierul:

1.  Generează fericire 

2.  Reduce stresul

3. Îmbunătățește vigilența

*cum ne afectează dragostea fizic:

1.  Îți întărește imunitatea 

2.  Trăiești mai sănătos

A iubi și a fi iubit, nu sunt doar emoții pozitive, ci pot fi și factori majori ai fericirii și bunăstării noastre generale. Dragostea nu numai că vă poate schimba viața în bine, dar fiecare gram de iubire pe care o împărtășiți are și puterea de a îmbunătăți sănătatea pe termen lung a cuiva.

Dragostea – și o relație sănătoasă – te face fericit

A fi iubit promovează valoarea de sine

O relație sănătoasă susține obiceiurile sănătoase

*

Nu uita de iubirea de sine

Este aproape un clișeu să spui că nu poți iubi pe altcineva până nu te iubești pe tine însuți, dar există mult adevăr în afirmație. Cele mai sănătoase relații sunt între doi oameni care se bazează unul pe celălalt, dar sunt și independenți. Se iubesc, dar se iubesc și se prețuiesc pe ei înșiși.

Lasă un răspuns

Înapoi sus
%d blogeri au apreciat: