Promisiunea – sentimentul încrederii

Promisiunea este unul dintre „duşmanii” vieţii. Te atacă în punctul cel mai vulnerabil, apoi îţi cuprinde fiecare simţ al corpului. Inima ţi se încordează, conştientizând o atitudine defensivă.

Cu cât suntem mai convinşi, cu cât sperăm la realizarea acelei promisiuni. Încrederea se supradimensionează, iar decepţia şi dezamăgirea pândesc la orice pas şi în orice clipă.

Încă sunt uimită cât de uşor oamenii fac promisiuni. E aruncată cu pieptul în faţă, cu picioarele înainte, de parcă viaţa e o partidă de şah, unde putem face ce mutare dorim, fără să ştim regulile şi mai ales că nimeni nu obligă pe nimeni să facă nimic.

Dar, pe de altă parte, din păcate, promisiunea e folosită de bună voie, în ziua de azi, dar puţini îşi onorează Cuvântul. Angajamentul pe care îl luăm la un moment dat, ar trebuie să fie suficient pentru a ne asuma responsabilitatea.

Promisiunea îndeplinită e primul pas spre încredere!

Cuvintele şi acţiunile noastre definesc persoana care suntem pe termen lung. Este singurul lucru pe care nu ni-l poate lua vreodată nimeni, dar îl pierdem atunci când facem promisiuni pe care ştim că nu le putem respecta. Încrederea pe care o avem în oameni, credem că ar trebui sa ne fie şi nouă acordată. Dacă tu eşti un om de cuvânt care îşi ţine promisiunile, asta nu înseamnă că şi ceilalţi vor face la fel. Important să nu ne schimbăm, şi dacă promitem să fim siguri că o vom duce spre îndeplinire pentru că asta e garanţia unei încrederi în sine, în principal, şi te poţi mândri că eşti o persoană care îşi ţine cuvântul, se angajează în ceea ce promite.

Promisiunile trebuie să fie puţine şi adevărate, să le dorim şi să le putem duce la îndeplinire, nu multe şi false, iluzorice. Dacă nu putem sau nu dorim să ne ţinem de o promisiune, nu ne o asumăm.

Seligman spunea că nu putem controla lucrurile, oamenii şi neputinţa, dar trebuie să avem curaj să înţelegem şi să gestionăm astfel de situaţii, de a fi niste minunaţi luptători împotriva gândurilor pesimiste, ca viaţa merită trăită. Întotdeauna suntem capabili de un nou început. Important să învăţăm să-i iertăm pe ceilalţi şi să ne menţinem, în acelaşi timp, emoţiile, gândurile sănătoase, concentrându-ne pe sentimente frumoase şi bune.

Nu fă niciodată promisiuni pe care nu le poţi ţine. Promisiunea dezamăgeşte oamenii şi, implicit, ştirbează încrederea.

Eşti dispus să-ti asumi promisiunea, indiferent de situaţie?

Lasă un răspuns

Înapoi sus
%d blogeri au apreciat: