Psihologia relaţiilor – Arta de a asculta

A asculta este o acţiune; trebuie să i te dăruieşti. Şi nu poţi face asta dacă nu ieşi din propria minte. Dacă stai în lumea ta interioară, vocile pe care le vei auzi vor fi ale tale, iar nu ale persoanei iubite. A asculta înseamnă a accepta.

O minte şi o inimă deschisă, o dorinţă reală, o privire atentă sunt esenţiale pentru a te conecta cu celălalt. Lansează o discuţie de tatonare pentru a-ţi ajuta partenerul să vorbească deschis despre sentimentele şi nevoile sale. Poţi începe cu: „Vreau să ştiu tot ce simţi”, „Nimic nu e important pentru mine decât să te ascult”, „Spune-mi de ce ai nevoie în momentul acesta”, „Spune-mi ce te îngrijorează cel mai mult”, „Vorbeşte-mi despre decizia pe care simţi că trebuie să o iei”, etc.

Cinci paşi importanţi:

Fii atent – arată interes şi curiozitate reale în ceea ce are partenerul de spus; uită-te în ochii celuilalt şi nu-l întrerupe

Fii prezent – ascultă doar!

Pune întrebări – dacă nu înţelegi ceva, pune întrebări, apoi ascultă răspunsurile. Întrebările deschise vor deschide inima.

Fii pe aceeaşi lungime de undă – încearcă-l să îl înţelegi.

Evită să judeci – nu critica şi nu da sfaturi. În dragoste suntem vulnerabili şi deschişi.

Ascultarea nu vine uşor, dar fără ascultare, conversaţia intimă este imposibilă. Începutul înseamnă 50% din călătoria spre o iubire care să dureze o viaţă.

Sursă: J. & J. Gottman – Iubirea în opt capitole

Lasă un răspuns

Înapoi sus
%d blogeri au apreciat: