The Wisdom of Trauma – film documentar

The Wisdom of Trauma, un film documentar despre traume – rănile lăuntrice care ne conduc şi ne afectează viața, comunitatea și societatea în ansamblu, despre dependenţe, despre cele două nevoi fundamentale în copilărie: ataşament şi autenticitate, aprofundând modul în care trecutul nostru ne modelează prezentul.

Vorbind despre traume și efectele sale asupra minții umane, dr. Mate consideră că trebuie să evităm soluțiile de rezolvare rapidă a acestor probleme complexe, analizând schimbările de durată.

„Anxietatea în rândul tinerilor crește rapid, astmul și bolile autoimune sunt în creștere, la fel și dependențele. Depresia crește, suicidul tinerilor este în creștere… ”

Autor foarte apreciat și cel mai bine vândut – a cărui lucrare se concentrează pe dependență, stres și dezvoltarea copilăriei – afirmă, de asemenea, că fiecare om are un adevărat sine autentic.

Cu toate acestea, trauma este ceea ce ne deconectează de acest sine (în timp ce vindecarea se reconectează la el).

Dr. Maté spune că motivul pentru care ne deconectăm este că este prea dureros să fim noi înșine.

El a explicat: „Trauma nu este lucru rău care ți se întâmplă, ci ceea ce se întâmplă în interiorul tău ca urmare a ceea ce ți se întâmplă.”

„Școlile noastre sunt pline de copii cu dificultăți de învățare și probleme de sănătate mintală care se bazează pe traume.”

Reflectând asupra modului în care putem face schimbări reale, mai ales având în vedere legătura directă dintre izolarea care provoacă inflamații în organism și sistemul imunitar, dr. Maté a spus că avem nevoie de o revoluție socială.

Concluzionând: „Avem nevoie de îngrijiri medicale informate despre traume, de educație informată despre traume, doar atunci vom avea o societate informată despre traume și o societate care arată mult mai compasională”.

„Suntem liberi? Suntem conştienţi?

Trauma unei societăţi – putem fi ființe umane în mijlocul civilizației? Pentru că ceea ce numim civilizație cere negarea nevoilor umane. Deși există nevoi de bază precum aerul, apa și hrana, există și cinci nevoi psihologice esențiale: să fii iubit, să fii auzit, să aparții, să ai sens sau scop și să realizezi.” – Gabor Mate

Recomand vizionarea documentarului care poate fi o piesă lipsă pentru un puzzle complex.

 

Lasă un răspuns

Înapoi sus
%d blogeri au apreciat: